Již před dávnými časy se používala tato semínka jako určitý posilovač energie, není ani divu, že byla také běžnou stravou pro bojovníky, kteří museli pochodovat dlouhé dny cestou necestou. V podstatě se nemusí nijak více upravovat a konzumovat se dají klidně nedrcená. Překvapí tím, že když je vložíme do tekutiny, tak v podstatě zvětší svůj objem, je to velmi jednoduché, protože jejich nabobtnání má svůj podstatný význam. Nicméně se v dnešní době řadí k superpotravinám, protože skutečně obsahují velké množství minerálních látek, vitamínů a omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Sice dodávají tělu určitou energii, ale také chia semínka účinky vykazují při hubnutí nebo dokonce jsou skvělou prevencí.
Diabetici se nemusí stranit konzumaci
Vzhledem k tomu, že diabetici si musí dávat pozor na to, jak se stravují, tak musí pečlivě vybírat z nabízených surovin. Velkou výhodou chia semínek je jejich nutriční hodnota a dokonce je v nich i asi tak o deset procent antioxidantů více, než je v samotných borůvkách. Obsahují celkem dost vlákniny a tím jsou velmi zajímavé. Jen 2 polévkové lžíce mají hodnotu zhruba 7 g vlákniny, což se dá přirovnat jedné třetině denní dávky. Pokud si navýšíme vlákninu, tak na druhou stranu se tím může ovlivnit vysoký cholesterol, ale i krevní tlak, také právě ovlivnit hladinu cukru v krvi, což je velmi dobrá zpráva pro lidi, kteří jsou nemocní cukrovkou.
Co s nimi ale dělat?
To není složité, mohou se sice chroupat syrová, ale také mohou být součástí různých dezertů, pudinků, konzumují se s cereáliemi, přidávají se do smoothie nápojů nebo jiných drinků. A dokonce mohou být i součástí pečení, kdy se přidají jednoduše do těsta, dokonce i do chleba. Možností je rozhodně dost a nijak nevadí, když se například rozemelou společně s dalšími semínky a poté se z nich upečou skvělé krekry. Tím jsou ideální pochoutkou pro ty, kteří se rozhodli bojovat s nadváhou, a to díky tomu, že v podstatě snižují chuť k jídlu.